keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Moi!

Lupasin palata pohdintaan aiheista valmentaminen ja mitä kannattaa ottaa huomioon pt:n valinnassa.
Valmentaminen on vaikea laji ja hyvin moni kuvittelee osaavansa valmentaa riittävästi, jotta voi kutsua itseään valmentajaksi. Valmentaja-tittelihän on veteen piirretty viiva eli sille ei periaatteessa ole mitään pakollista koulutusta, jotta voi kutsua itseään valmentajaksi. Tietysti lajeista riippuen löytyy tutkintoja, huippuvalmentajatutkintoja ja eri asteita valmennusportaita. Mutta periaatteessa ilman mitään koulutusta voi toimia esim. fysiikkavalmentajana, pt:na tai jalkapallovalmentajana tietylle tasolle asti. En lähde nyt purkamaan kilpaurheilun ja valmennuslisenssien pakollisuutta tai vaateita, vaan käsittelen ylipäätään valmennuksen ymmärtämistä oli sitten kyse minkä tasoisesta harrastelijasta/kilpailijasta tahansa lajista riippumatta.

Millainen on hyvä valmentaja? Hyvän valmentajan ei tarvitse olla itse menestynyt urheilija. Hänen tulee ymmärtää, minkä takia hän valmentaa ja mitä hän pystyy valmennettavalleen tuomaan. Teoriat voi opetella kuka tahansa, mutta teorioiden soveltamisessa tarvitaan pelisilmää.

Ensimmäiseksi siis pohdimme tarvitsetko pt:ia ollenkaan vai onko hän alku ja tien näyttäjä elämäntapamuutoksellesi. Kuinka paljon valmentaja on kiinnostunut käyttämään aikaa sinun valmentamiseen? Mitä hän pystyy sinulle opettamaan? Mitä vaadit ja odotat häneltä? Pitääkö valmentajan näyttää ulkoisesti pätevältä ja uskottavalta? Millaista motivaatiota ja palautetta odotat? Mitä valmennus saisi kustantaa?

Kannattaa siis pohtia asiaa monelta kannalta. Myös sitoutuminen omiin tavoitteisiin ja harjoitteluun voi olla täysin arvailua alussa ja näin ollen tulee pohtia myös salikortin hintoja ja niiden sidonnaisuusaikoja. Siis jos tarkoituksesi on käytännössä treenailla salilla. Kuntosalien omien pt:n taso on hyvinkin kirjava. Hyvin usein kyseessä on sama kaava eli aloitustaso, laitteiden läpikäynti, ruokavalio ja treeniohjelma. Näissäkään ei usein pt:lla riitä osaamista ja kykyä yksilöidä valmennusta ohjelmien ja ruokavalion suhteen.

Hyvin yksinkertaisista asioista on kuitenkin kysymys. Mikäli treenaat jotain, niin tulokset paranevat. Näin on joka asiassa. Juoksussa, uinnissa, punnerruksissa, vatsalihaksissa, ym.  Löydä itsellesi sopivat harjoitteet ja anatomiaasi sopivat laitteet ja liikkeet. Syömisen suhteen sinun tulisi syödä ruokia joista pidät. Miten palaudut ja kuinka usein arkesi antaa mahdollisuuden treenata. Jos valmentajasi sitoutuu näihin asioihin paneutumaan niin hyvä.

Toivottavasti sait näistä vinkeistä uusia näkökulmia ja ehkä jopa voit nyt heittää pallon nykyiselle trainerillesi hänen motivaatiostaan ja osaamisestaan. Liukuhihnatuotetut personal trainerit ovat toistensa kopioita. Ollakseen hyvä valmentaja tulee ymmärtää asioita kokonaisvaltaisesti ja hankkia koko ajan lisää tietoa.

Palataan taas pikapuolin, mikäli nyt opiskeluilta ja muilta kiireiltä ehdin. Tsemppiä treeneihin!

-kahvimestari








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti